Heb je last van een te droge lucht in huis? Dan is waarschijnlijk de luchtvochtigheid lager dan 30% tot 40%. De gewenste luchtvochtigheid ligt namelijk op 40-60%. Hoe je een te droge lucht herkent, wat voor negatieve gevolgen het heeft, wat de oorzaken ervan zijn en nog belangrijker, hoe je het kan tegengaan, wordt in dit artikel besproken.

Signaleren

Meestal merk je door het verslechteren van je gezondheid de eerste tekenen van een te droge lucht in huis. Je huid is droog of je merkt dat de lucht minder fijn is om in te ademen. Om echt zeker te zijn van een te lage luchtvochtigheid in huis, kan je dat op een aantal manieren signaleren.

Je kan onder andere gebruik maken van een hygrometer. Dit apparaatje meet de luchtvochtigheid in het huis en geeft je een percentage. Is het het percentage lager dan 40%? Dan is de lucht in huis te droog. Een andere manier om de luchtvochtigheid te controleren, is de ijsblokjesmethode en werkt als volgt:

  1. Zet een glas water met een aantal ijsblokjes neer
  2. Laat het glas een maar minuten staan
  3. Geen condens? de lucht is te droog.

Mocht geen van deze methodes je aantrekken, bedenk dan of het inhuren van een vochtspecialist iets voor jou is. Zij hebben zich gespecialiseerd in het vak en zullen je ongetwijfeld meteen tips geven hoe je de droge lucht kan voorkomen.

Oorzaken

Nu kan het zijn dat je te maken hebt met een te droge lucht in huis. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Allereerst is een veelvoorkomend probleem dat het in huizen te koud is. Koude lucht draagt de eigenschap dat het erg koud is. Misschien is je huis niet goed genoeg geïsoleerd, omdat je geen dubbelglas hebt en er spleten en kieren in de dakrand zijn.

Je zou denken dat dat probleem wordt verholpen met het verhogen van de verwarming, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zet je de verwarming te hoog en zorg je niet voor extra vochtigheid in de lucht, dan droogt de warmte de lucht óók uit.

Wellicht is de luchtvochtigheid in niet alle, maar alleen een paar ruimtes te laag. Het kan zijn dat die ruimtes over het algemeen ‘potdicht’ zijn. Als je dan veel schoonmaakt, dan kan dat de lucht beïnvloeden. Sommige schoonmaakproducten, zoals ammonia en andere chemische reinigers, verminderen de luchtvochtigheid!

Gevolgen

Een te droge lucht in huis kan op verschillende manieren negatieve gevolgen hebben, voor onder andere je gezondheid. Een te lage luchtvochtigheid kan namelijk leiden tot allerlei gezondheidsklachten, zoals droge huid, gebarsten lippen, neus- en oogirritaties, hoesten en verkoudheid. Vooral mensen met astma of een gevoelige huid kunnen extra gevoelig zijn voor de gevolgen van te droge lucht. Bovendien kunnen virussen en bacteriën zich in droge lucht makkelijker verspreiden, waardoor je sneller ziek kunt worden.

Maar niet alleen je gezondheid wordt benadeeld, ook kan er schade aan je interieur ontstaan. Een te lage luchtvochtigheid kan schade veroorzaken aan meubels, houten vloeren en andere items in huis. Dit komt doordat droge lucht het materiaal uitdroogt, waardoor bijvoorbeeld hout krimpt en barst. Het gevolg bij uitgedroogde muren is het loslaten van verf of ander pleisterwerk.

In het kort: te droge lucht in huis kan leiden tot gezondheidsklachten en schade aan meubels en huisraad. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. In de volgende paragraaf lees je over hoe je deze gevolgen kan tegengaan. Want voorkomen is beter dan genezen.

Droge lucht tegengaan

Gelukkig zijn er ook talloze manieren waarop jij zelf de lucht in huis minder droog kunt maken. Let op: deze tips komen niet van een expert af en daarmee is de uitkomst van de tips niet 100% gegarandeerd.

  1. Gebruik een luchtbevochtiger: Dit is waarschijnlijk de meest effectieve manier om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan de lucht en helpt zo de droge lucht te verminderen. Je kan ze redelijk exact instellen om te voorkomen dat de lucht juist te vochtig wordt. Het is misschien een investering, maar zo kan jij je leven wel weer in optimalere staat hervatten.
  2. Zet planten neer: Bepaalde planten, zoals bamboe, gerbera’s en kruiden, kunnen de luchtvochtigheid in huis verhogen door water op te nemen en uit te geven via hun bladeren. Een leuk voordeel: het geef je huis ook gelijk een leuke look. De investering is niet in een lelijk apparaat, maar in een groene oase.
  3. Bakjes water: Plaats een pot kokend water op het fornuis of een bakje water een verwarming om vocht toe te voegen aan de lucht. De stoom die wordt afgegeven, zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Zorg er wel voor dat de pot op een veilige plek staat zodat het niet omvalt. Een nadeel aan deze manier is dat het niet de luchtvochtigheid op een meest perfect percentage brengt.
  4. Gebruik vochtige doekjes: Leg een paar vochtige doekjes op de verwarming of op andere plaatsen in huis om vocht toe te voegen aan de lucht. Waak ervoor dat de doekjes niet op directe toegang tot kinderen of huisdieren liggen om verbranding of verstikking te voorkomen.
  5. Ventileer het huis: Een aantal momenten op de dag de ramen open zetten draagt bij aan een fijn klimaat binnenshuis. Al een kwartiertje zou genoeg moeten zijn. Dus ook in de winter niet alles potdicht laten zitten, ook al zou dat wellicht tegen je gevoel ingaan.

Het is belangrijk om op de tekenen van droge lucht te letten en zo nodig actie te ondernemen om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Zo behoud je je de kwaliteit van je eigen gezondheid en ben je in staat de spullen in huis te beschermen. Plaats planten, koop een luchtbevochtiger of verhoog de luchtkwaliteit op een iets ouderwetsere manier. Het zou vervelend zijn wanneer je er zoveel nadelen aan ondervindt, terwijl het nergens voor nodig hoeft te zijn en makkelijk te verhelpen is.