In een tijd waarin alles duurder wordt en duurzaamheid steeds meer de norm wordt, is het belangrijk om je eigen bedrijfsprocessen onder de loep te nemen. Wat kan er anders om goedkoper en duurzamer te werk te gaan? Daarbij is het voor een kantooromgeving onder andere belangrijk om kritisch te kijken naar het printbeleid. Ondanks de digitale vooruitgang, blijft printen voor veel organisaties immers een onmisbaar onderdeel van hun dagelijkse werkzaamheden. Echter, onnodig printen kost niet alleen veel geld, maar legt ook een flinke druk op het milieu. We bespreken hoe je geld kunt besparen op printen en daarmee ook je ecologische voetafdruk kunt verkleinen.

Is afdrukken altijd nodig?

De tijden veranderen en steeds meer bedrijven verschuiven richting digitale documenten. Daar is een andere infrastructuur en een nieuwe mindset voor nodig, maar het kan wel veel voordelen met zich meebrengen. Als afdrukken niet per se nodig is en je het daarom ook niet doet, bespaar je inkt én papier. Dat maakt het niet alleen een economische keuze, maar ook een duurzame keuze. Er is minder verspilling en je creëert minder afval. Vraag jezelf dus vaker af of afdrukken daadwerkelijk nodig is en zorg dat je personeel dat ook gaat doen.

Goedkopere cartridges en toners

Wat voor cartridges en toners gebruikt jouw bedrijf momenteel? Zijn het die van de fabrikant van het apparaat? Dan is de kans groot dat je flink kunt besparen op de inkoop van inkt en toner. Er zijn immers vaak ook goedkopere huismerkvarianten te krijgen die net zo goed in je apparaat passen en ook gewoon hun werk doen. De fabrikant van het apparaat raadt het misschien af, maar dat komt ook omdat de verkoop van inkt en toner onderdeel uitmaakt van het verdienmodel. Men dreigt vaak met het verbreken van de garantie, maar dat kan alleen als schade aantoonbaar veroorzaakt is door zo’n cartridge. En dat komt zelden voor.

Afbeelding met overdekt, muur, Huishoudelijk apparaat, printer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vaker dubbelzijdig printen

Ook papier is natuurlijk een uitgave, hoewel dat veel minder kost dan inkt of toner. Om te besparen op papier, kun je overwegen om vaker dubbelzijdig te printen. Er gaat een hoop papier verloren aan documenten die slechts enkelzijdig worden afgedrukt. Dat staat misschien iets netter, maar het is ook geen duurzame keuze. Zorg ervoor dat de standaardinstelling voor printcommando’s wordt veranderd naar dubbelzijdig printen en laat medewerkers zelf per afdruk de instelling aanpassen naar enkelzijdig als dat noodzakelijk is. Je gaat merken dat je een stuk minder papier verbruikt.

Bovenstaande betekent natuurlijk dat je aanpassingen moet doorvoeren. Daar zit wat tijd en energie in. De inkoop moet anders, instellingen moeten anders en bovenal moet de mindset anders. Maar zuinig opereren is belangrijk voor de toekomstbestendigheid van een bedrijf, en dat is iets wat medewerkers ook moeten begrijpen. Daarnaast heeft het bedrijf en daarmee ook het personeel een verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van duurzaamheid en het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Zoek je daar meer tips voor? Dan vind je hier nog een aantal ideeën over duurzamer te werk gaan. Vaak levert dat nog besparingen op ook, of dat nu op de korte of langere termijn is.