Je kent het vast wel: je moet een energiecontract afsluiten voor jouw nieuwe stulpje. Een klusje waar je toch wel even bij stil moet staan. Zo moet je natuurlijk een energiecontract kiezen dat bij jou past, maar moet je ook op het juiste moment een energiecontract aanvragen: moet dat bijvoorbeeld met of zonder spoed? We zetten hieronder voor je op een rij wat de verschillen zijn én waar je rekening mee kunt houden.
Energie aanvragen via de normale weg
Je kunt energie aanvragen zoals je misschien al wel eens eerder hebt gedaan. Dit gebeurt dan zonder spoed. Als je een energiecontract aanvraagt, moet je vaak wel doorgeven welke datum het energiecontract in moet gaan. Het is wel slim om er rekening mee te houden dat de energieleveranciers ook de tijd nodig hebben om de boel te regelen, zodat jij op de aangegeven datum zonder problemen gebruikt kunt maken van gas en stroom.
Energie met spoed: dit houdt het in
Als je een energiecontract wil aanvragen met spoed, kunnen deze aanvragen al binnen een dag gecheckt en geregeld zijn. Dit kan natuurlijk wel verschillen per energieleverancier, maar het hangt ook af van jouw situatie. Het aanvragen van een energiecontract met spoed kan bijvoorbeeld erg handig zijn als je binnen een mum van tijd moet gaan verhuizen. Heb je een brief gekregen met een datum waarop je sowieso een energiecontract moet hebben afgesloten? Komt deze datum wel érg dichtbij en heb je nog steeds geen energieleverancier gevonden? Dan is een spoedaanvraag een must, aangezien je zo niet angstig hoeft te zijn dat je wordt afgesloten van het net. Meer over het aanvragen van een energiecontract met spoed, lees je als je zoekt op spoed energie contract.
Of het nou aan te raden is om energie aan te vragen met of zonder spoed, hangt dus af van jouw situatie en de dag waarop jij gebruik wil gaan maken van het energiecontract.
Energie aanvragen: waar je op kunt letten
Als je wil overstappen van energieleverancier of een nieuw energiecontract wil afsluiten, is het dus goed om een aantal punten in je achterhoofd te houden. Zo is het dus eerst goed om voor ogen te hebben wanneer je het contract in wil laten gaan. Als je de datum weet, kun je kiezen of je met of zonder spoed een energiecontract moet aanvragen.
Naast de datum, is het natuurlijk ook goed om te kijken wat voor soort contract je wil. Wil je een contract met vaste tarieven, of wil je toch liever gebruikmaken van de tarieven die kunnen veranderen: oftewel de variabele tarieven? Kijk ook zeker naar hoe hoog deze tarieven zijn, aangezien deze ook kunnen verschillen.
Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken hoelang je aan een contract vast wil zitten. Bij een vast contract moet je namelijk doorgeven voor hoeveel jaar dit moet zijn: ook goed om te weten, is dat je niet zomaar het contract kunt opzeggen. Als je dit wel doet, is de kans aanwezig dat je een geldbedrag moet neerleggen. Bij een variabel contract is dit niet het geval, want je zit natuurlijk ook niet vast aan een bepaald termijn.
Ook is het natuurlijk goed om de energieleveranciers zelf uit te pluizen. Waar staat de energieleverancier voor, en kun jij je hier ook in vinden? Wat zeggen andere mensen over de energieleverancier: zijn zij tevreden over de service en de klantvriendelijkheid? Het is ook een tip om stil te staan bij wat jíj belangrijk vindt in een energieleverancier. Zo kun je bijvoorbeeld duurzaamheid erg belangrijk vinden, waarbij je kunt kiezen voor een energieleverancier die groene en grijze stroom levert.