Iedere theedrinker heeft het weleens meegemaakt. Daar sta je dan met een leeg glas en een gebruikt theezakje. Maar wat moet je ermee? Inmiddels is duidelijk dat de meeste theezakjes bij het GFT-afval mogen worden gegooid. Zo wordt het gebruikte theezakje op een duurzame manier afgebroken. Maar je kan nog zo veel meer met theezakjes doen! In dit artikel lees je onder andere over de mogelijkheden van oude theezakjes.
Theezakje …
In de onderstaande tekst kun je lezen wat je allemaal met oude theezakjes kunt doen.
Theezakje in de tuin
Met de thee uit het zakje kan je de grond bemesten. Je zal na een tijdje zien dat de planten hierdoor beter zullen groeien. Een andere manier om theezakjes voor je tuin te gebruiken, is door middel van theewater. Verzamel oude theezakjes en stop ze in een emmer met lauwwarm water. Na een tijdje intrekken kan je planten met het theewater besprenkelen, voor een betere groei. Zorg wel dat het label van het zakje af is, omdat je niet wil dat de inkt van het label ook in het water oplost. Inkt zal waarschijnlijk niet heel bevordelijk zijn voor de planten en verdere natuur.
Theezakje als ongediertebestrijder
Heb je last van ongedierte of onuitgenodigde katten in de tuin of in huis? Leg dan op verschillende plekken gebruikte en uitgedroogde theezakjes neer. Zowel ongedierte zoals muizen, als katten hebben een hekel aan de geur van de thee. Zou houdt je onuitgenodigde gasten op veilige afstand en kan je op een goedkope manier het overlast aangaan.
Theezakje als smaakversterker
Na eenmalig gebruik van een theezakje, kan de thee alsnog smaak afgeven. Leg bijvoorbeeld een theezakje bij je overnight oats of andere soorten havermout. Het geeft je ontbijt een extra smaakje, zonder dat het je teveel kost. Bovendien is het niet zo ongezond als andere smaakstoffen.
Als fervent munttheedrinker, kan je het zakje met muntthee (of verse munt) ook nog gebruiken als smaakversterker voor een lekkere cocktail. Denk aan een Mojito of een Ginger 43.
Theezakje als voeding
Een mega vruchtbare tuin? Voer de thee aan de wormen. Het klinkt misschien een beetje vies, maar wist je dat wormen heel goed zijn voor het onderhoud van je tuin? De voedingsstoffen die zij afgeven na het eten en verteren van theeblaadjes, zijn erg gunstig voor de de groei van planten.
Theezakje als schoonmaakmiddel
Je kan de theezakjes voor zowel huis als jezelf gebruiken om schoon te maken. Met overig theewater of opnieuw gezet theewater van het oude theezakje, kan je de vloei mooi schoon maken. Bovendien geeft het een neutrale geur achter, die niet schadelijk is voor je gezondheid.
Je kan oude thee voor jezelf gebruiken als je bijvoorbeeld knoflook of ui hebt gesneden. De theeblaadjes neutraliseren de geur aan je handen. Je kunt met schone handen aan het diner verschijnen!
Oude theezakjes hoef je dus niet meteen weg te gooien, maar zijn multifunctioneel. Denk dus twee keer na voor je je zakje weggooit.
Alternatieve manieren om thee te zetten
Je hoeft natuurlijk niet thee te kopen dat al voorverpakt in zakje komt, zoals de meeste thee in Nederland wordt verkocht. Hier is een aantal alternatieve manieren om thee te zetten:
- Theezeefje: gebruik een theezeefje of thee-ei in plaats van een theezakje. Plaats de gewenste hoeveelheid losse thee in een theezeefje en plaats deze in een kop heet water.
- Theepot met zeef: koop een theepot met een ingebouwde zeef of infuser. Plaats losse theeblaadjes in de zeef of infuser en giet er heet water over om thee te zetten.
- French Press: misschien een wat onbekendere manier om thee te zetten is met een French Press. Plaats losse theeblaadjes in de French Press, voeg heet water toe en laat het enkele minuten trekken voordat je het zeefje naar beneden drukt om de thee te scheiden van de bladeren.
Waar je voorkeur bij ligt, is natuurlijk aan jou. Bovenstaande opties geven alleen maar opties waarbij je gebruik moet maken van losse thee. Dit is natuurlijk een stuk onhandiger dan de traditionele theezakjes.
Theesoorten in Nederland
In Nederland is thee een populaire drank die op elk moment van de dag gedronken kan worden. De populairste theesoorten in Nederland zijn zwarte thee, groene thee en kruidenthee.
Zwarte thee is de meest gedronken theesoort in Nederland. Het is gemaakt van gefermenteerde theeblaadjes en heeft een volle smaak en een diepe kleur. Earl Grey thee is een van de bekendste varianten van zwarte thee in Nederland. Deze thee wordt op smaak gebracht met bergamotolie. Daarnaast zijn Engelse melange en Darjeeling-thee ook populaire varianten.
De op een na populairste theesoort in Nederland is groene. Het wordt gemaakt van niet-gefermenteerde theeblaadjes en heeft een lichtere kleur en smaak dan zwarte thee. Voor velen is dit wat toegankelijker. Groene thee wordt vaak gedronken vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Een populaire variant is het Japanse Matcha.
Kruidenthee is een verzamelnaam voor thee die niet gemaakt is van theeblaadjes, maar van gedroogde kruiden, bloemen, vruchten of specerijen. Hierdoor zijn er talloze smaakcombinaties en variaties mogelijk. Populaire kruidentheeën in Nederland zijn kamille, munt en rooibos.
Naast deze populaire theesoorten zijn er ook vele andere soorten thee verkrijgbaar in Nederland, zoals oolong thee en witte thee. Thee kan zowel warm als koud worden gedronken en is geschikt voor elk moment van de dag. Nederlanders drinken hun thee vaak zonder melk, maar wel met een klontje suiker, of juist zonder toevoegingen. In de Nederlandse cultuur is thee een belangrijk onderdeel van gastvrijheid en gezelligheid, en het drinken van een kop thee is een sociaal gebeuren.
Hoe je je thee ook wilt drinken: er zijn verschillende wijzen waarop je thee kan drinken, maar nog belangrijker: kan hergebruiken. Vertel eens je vrienden of vriendinnen die veel thee drinken wat je ermee kan. Waarschijnlijk zullen ze net zo verbaasd zijn als jij, toen je dit artikel voor de eerste keer bekeek.